Verkeer in Zwitserland

Soms net even anders

Zwitserland beschikt over een uitstekend wegennet. De verkeersregels en bewegwijzering zullen voor de Nederlandse chauffeur over het algemeen geen problemen geven. Toch zijn er een aantal punten/regels die wel wat extra aandacht verdienen. Hieronder vind je er een aantal:


Maximum snelheid

De maximum snelheid voor auto/motor op de autosnelweg bedraagt 120 km/h. Rijd je met een aanhanger of caravan, dan is de maximum snelheid 80 km/h.

Buiten de bebouwde kom mag 80 km/h gereden worden. Binnen de bebouwde kom bedraagt de maximum snelheid 50 km/h.


Tolvignet

Op alle Zwitserse autosnelwegen is het verplicht om over een tolvignet te beschikken. Dat geldt voor zowel auto's als motoren. Zo'n vignet kan bij de grens worden aangeschaft bij bv. postkantoren of tankstations of bij de ANWB. Voor een aanhanger dient een apart tolvignet te worden aangeschaft. Het vignet is een jaar geldig. Er wordt regelmatig streng gecontroleerd op de aanwezigheid van het vignet.


Navigatie-apparatuur

In Zwitserland is apparatuur waarmee gewaarschuwd wordt voor snelheidsmeters en flitspalen verboden. Dit geldt niet alleen voor scanners, maar ook voor waarschuwende software op bv. navigatie-apparatuur, laptops of smartphones. Zelfs het in het bezit hebben van een uitgeschakeld apparaat is strafbaar!


Bellen in de auto

In Zwitserland is het verboden niet-handsfree te bellen.


Lege tank

Het is in Zwitserland strafbaar om op de vluchtstrook van een autosnelweg te staan met een lege brandstoftank.


LPG

LPG is in Zwisterland slechts beperkt beschikbaar. Rijd je op LPG, dan is het aan te raden vooraf uit te zoeken waar je kunt tanken. Dat kan oa. op www.erdgastanken.ch.

Tips Het verkeer in Zwitserland